Finn beste strømavtale! | 5 Enkle steg

Syns du det er vanskelig å finne den beste strømavtalen? Strømmarkedet er en jungel med hundrevis av forskjellige strømavtaler å velge mellom. I denne artikkelen går vi gjennom 5 enkle steg som hjelper deg med å finne den beste strømavtalen.

Beste strømavtale; finn den beste strømavtalen for deg. Vi har samlet 5 enkle steg for å hjelpe deg med å finne den beste strømavtalen.
Beste strømavtale; i denne artikkelen gir vi deg 5 enkle steg du kan følge for å finne den beste strømavtalen for deg.

Steg 1;
Hvilke typer strømavtaler kan man velge mellom?

I forbrukermarkedet er det tre forskjellige typer strømavtaler man kan velge mellom:

  1. Spotprisavtaler
  2. Fastprisavtaler
  3. Variable strømavtaler

Strømprisen i de forskjellige typene strømavtalene settes forskjellig, og man kan spare mye på å velge riktig type strømavtale. Det er viktig å forstå hvordan disse typene strømavtaler fungerer for å velge den strømavtalen som er best og billigst for deg.

Spotprisavtaler

Spotpris er en type strømavtale der du betaler det samme som strømleverandørene gjør for strømmen. Strømprisen i spotprisavtaler følger strømbørsen (NordPool) og endres fra time til time. Siden spotprisavtaler følger strømbørsen betyr det at man kan få store svingninger i strømprisen i forskjellige perioder.

Beste strømavtale; spotprisen de siste 5 årene. Spotpris har vært den billigste avtaleformen i gjennomsnitt det siste tiåret.
Spotpris i forbrukermarkedet inkl. mva de siste 5 årene. Vi ser en sterk prisøkning de siste kvartalene. Spotpris har gitt billigst strømpris de siste tiårene. Kilde: SSB

Spotpris er den typen strømavtale som har gitt billigst strømpris over tid det siste tiåret, og er anbefalt av Forbrukerrådet.

Det er vanlig at strømleverandørene tar et påslag på strømprisen og/eller et fast månedsbeløp. Siden strømprisen i spotprisavtaler følger strømbørsen og er lik for alle, er det viktig å finne den spotprisavtalen med lavest påslag og/eller månedsbeløp.

Få tilbud på spotpris fra flere leverandører her!

Fastprisavtaler

Fastpris er en type strømavtale der du betaler en fast pris per kilowattime (kWh). Det er altså ikke en fast total månedssum, men en fast øre-pris per kWh du forbruker. Strømleverandørene kan sette strømprisen i fastprisavtaler slik de ønsker, og strømprisen er som regel fast i en bestemt periode frem i tid. Man er som regel bundet til fastprisavtalen i den perioden strømprisen er garantert.

Beste strømavtale; fastprisen de siste 5 årene. Fastpris på strøm er trygt og forutsigbart.
Fastpris i forbrukermarkedet inkl. mva de siste 5 årene. Det har vært en dobling i prisen på nye fastprisavtaler med inntill 1 års varighet. Kilde: SSB

Fastprisavtaler er, som navnet tilsier, fast og det vil derfor ikke være noen svingninger i strømprisen.

Det er som regel ikke et “påslag” spesifisert i fastprisavtaler. Strømprisen er den prisen du skal betale per kWh, vanskeligere er det ikke. Noen fastprisavtaler har også et fast månedsbeløp.

Få tilbud på fastpris fra flere leverandører her!

Variable strømavtaler

Variabel strømpris er en strømavtale der du betaler en fast pris per kilowattime (kWh) som kan endres på 14 dagers varsel. Med andre ord kan du si at en variabel strømpris-avtale er en fastprisavtale der strømprisen kan endres hver 14 dag. Variabel strømpris er en mellomting mellom spotpris og fastpris. Strømprisen følger markedet men svingningene er lavere og færre enn i en spotprisavtale.

Beste strømavtale; gjennomsnittspris på variable strømavtaler de siste 5 årene. Variable strømavtaler har som regel vært litt dyrere i gjennomsnitt enn spotpris og fastpris.
Bildet viser prisen på strømavtaler med Variabel strømpris i forbrukermarkedet inkl. mva de siste 5 årene. Kilde: SSB

Variabel strømpris er den nest mest populære typen strømavtale, bak spotpris. Det er som regel ikke et “påslag” spesifisert i variable strømpris-avtaler, men noen variable avtaler har et fast månedsbeløp.

Steg 2;
Hvilken type strømavtale er best for deg?

Hvilken strømavtale som er best for deg kommer an på økonomien din. For de aller fleste vil spotpris være den typen strømavtale som lønner seg over tid. Har man en god spotprisavtale med et lavt påslag og/eller fast månedsbeløp, vil det være vanskelig å spare penger med en fast eller variabel strømavtale.

Spotprisavtaler har gitt den klart laveste strømprisen det siste tiåret og er anbefalt av Forbrukerrådet. Ingen vet hva strømprisen blir i fremtiden, så å velge en fast eller variabel strømavtale for å prøve å “slå” spotprisen blir spekulering. Det er selvfølgelig lov å velge en fast eller variabel strømavtale om du mener det er det beste for deg.

Man må likevel huske at selv om spotprisen kanskje er høyere enn prisen du får garantert i en fast eller variabel strømavtale i dag, trenger ikke dette å stemme for fremtiden. Siden man som regel er bundet til faste og variable strømavtaler, kan det bli en svært dyr affære om spotprisen reduseres til tidligere nivåer.

Beste strømavtale; slik finner du den beste strømavtalen for deg. Få tilbud på strømavtale fra flere leverandører, sammenlign og velg selv!
Beste strømavtale; hvilken type strømavtale som passer best for deg, kommer an på økonomien og strømforbruket ditt.

Om økonomien gjør at du sliter med å betale strømregningene når spotprisen er høy, kan det derimot være lurt å velge en fastprisavtale. Det er bedre å kanskje betale litt mer i gjennomsnitt på lang sikt med en fastprisavtale og være sikker på at du har råd til å betale strømregningen, enn å ikke klare å betale for seg når spotprisen er ekstremt høy.

Hvor mange kWh du forbruker i løpet av en måned og gjennom året er oppgitt både på strømregningen og på “min side” hos din strømleverandør. Ganger du forbruket ditt med fastprisen du får garantert, ser du hvor dyr strømregningen din kommer til å bli og om du har råd til å betale den. Da kan fastpris være lurt for deg.

Steg 3;
Motta tilbud på strømavtale fra flere strømleverandører og sammenlign

Vi i Strømsjefen.no har gjort det enkelt å motta gode tilbud fra flere strømleverandører. Ved å fylle ut skjemaet på siden mottar du tilbud på strøm fra flere leverandører, gratis og helt uforpliktende. Om du ikke er fornøyd med tilbudene kan du takke nei.

Strømleverandørene vet de konkurrerer om å få deg som kunde, og sender deg deres beste strømavtale.

Eventuelt kan du sammenligne strømavtaler i vår strømpriskalkulator. Det er en enkel og oversiktlig toppliste over de beste strømavtalene beregnet ut i fra ditt strømforbruk.

Steg 4;
Velg den beste strømavtalen for deg

Når du har sammenlignet strømavtalene du har i tilbud fått fra leverandørene, eller sett i vår strømpriskalkulator, er det bare å bytte til den beste strømavtalen for deg. Enklere blir det ikke!

Det tar som regel 14 dager før strømbyttet blir gjennomført og den nye strømavtalen med billig strøm settes i gang. Det er kun mulig å ha en strømavtale om gangen per strømmåler, så du vil ikke blir “dobbeltfakturert” fra den gamle og den nye strømleverandøren.

Steg 5;
Følg med på strømprisen

Så og si alle strømleverandører har en App eller «min side» på hjemmesiden deres, hvor du kan følge med på strømprisen og strømforbruket. Bruk disse verktøyene for å forsikre deg om at du har den beste strømavtalen med billig strømpris, og at strømforbruket ikke er unødvendig høyt.

Beste strømavtale; sammenlign billige strømavtaler. Sjekk strømprisen live i strøm-appen.
Beste strømavtale; det er viktig å følge med på strømprisen og strømforbruket.

I strømpriskalkulatoren kan du velge selv hvor lenge strømprisen er garantert. Etter denne garantiperioden er over, vil du hos noen strømleverandører bli flyttet over på en annen strømavtale. Om dette er tilfellet skal det være opplyst om i vilkårene for strømavtalen.

Etter garantiperioden er over er det derfor viktig å følge med på strømprisen, og om man blir flyttet over på en annen strømavtale. Om det er tilfellet er det bare å sjekke strømpriskalkulatoren vår igjen for å finne en billigere strømavtale.

Finn den billigste strømavtalen nå

Det er unødvendig å betale for mye for strømmen. Sammenlign strømpriser og strømleverandører, og velg den beste strømavtalen for deg.