Lønner det seg med fastpris på strøm?
Antallet fastprisavtaler på strøm har økt kraftig blant norske forbrukere den siste tiden på grunn av svært høye strømpriser. Fastpris på strøm har tidligere vært lite populært i Norge, men nå vurderer flere om det lønner seg å binde strømprisen.
I denne artikkelen skal vi gå gjennom fordelene og ulempene med fastpris på strøm.
Hva er fastpris på strøm?
Fastpris på strøm er at man betaler en fast pris per kilowattime (kWh), som blir oppgitt i øre/kWh – hvor mange øre du må betale for hver kWh strøm du forbruker. Den totale kostnaden på strømregningen vil derfor variere ut i fra hvor mye strøm du forbruker hver måned, selv om strømprisen er fast.
Fastprisavtaler på strøm har alltid bindingstid i den perioden strømprisen er fast. Fastprisavtaler har store variasjoner i varighet – alt i fra 3-60 måneder. Det som kjennetegner fastprisavtaler på strøm er at de er svært forutsigbare, og gir et godt utgangspunkt for å sikre seg en stabil økonomi.
Fastpris vs Spotpris
Når man skal vurdere fastpris på strøm blir det som regel sammenlignet med spotpris. Det er ikke så rart siden spotpris har i gjennomsnitt vært den billigste og mest populære typen strømavtale det siste tiåret. I motsetning til en fastprisavtale hvor strømprisen er fast, følger man markedsprisen på strømbørsen (NordPool) som endres fra time til time med en spotprisavtale.
Vi ser i statistikken ovenfor at spotpris har gitt den billigste strømprisen det siste tiåret. Siden starten av 2021 har den gjennomsnittlige strømprisen på fastprisavtaler med over 1-års varighet gitt lavest stømpris. Det er denne drastiske økningen i spotprisen som har fått flere til å vurdere å binde strømprisen.
Fordeler med fastpris på strøm
Den største fordelen med fastpris er at strømprisen er fast og forutsigbar. En fast strømpris gjør at man er «forsikret» mot store svingninger i markedsprisen, og man slipper de høye pristoppene.
I dag er det enkelt å få oversikt over strømforbruket, enten i smarte strøm-apper eller på de fleste strømregninger. Med denne informasjonen kan man regne ut ganske nøyaktig hva den månedlige strømutgiften vil bli med en fastprisavtale. Denne forutsigbarheten gir god økonomisk stabilitet, og man kan forsikre seg at man klarer å betale strømregningen hver måned.
Les hvordan du kan spare penger ved å redusere strømforbruket her.
Ulemper med fastpris på strøm
Den største ulempen med fastpris er det samme som den største fordelen – man er bundet til en fast strømpris. Binder man seg for en lengre periode, og markedsprisen reduseres kraftig, må man enten betale en svært høy strømpris relativt til markedsprisen eller betale bruddgebyret for å bryte avtalen før bindingstiden er over.
Timing er også en ulempe når det kommer til fastpris. Å vite når det er billigst å binde seg til en fastprisavtale er vanskelig. Mange vurderer ikke fastpris før markedsprisen er svært høy, og det er som regel det dårligste tidspunktet å binde seg.
Binder man seg til en fastprisavtale som går over flere år, kan det bli svært kostbart å komme seg ut av avtalen før bindingstiden er over. På fastprisavtaler er som regel minsteprisen på bruddgebyrene ca. 500 kroner. I tillegg legges det til en sum basert på hvor lang periode man egentlig er bundet til fastprisavtalen, og hvor mye strøm det er estimert at man ville brukt i den perioden.
Hvem burde velge fastpris?
Som nevnt tidligere er fordelen med fastpris at strømprisen er fast og forutsigbar. Det gjør at man enklere kan planlegge de fremtidige strømutgiftene, og dermed få en mer stabil økonomi. Dette gjør at fastprisavtaler passer godt for de som ønsker en forutsigbar strømutgift og økonomi.
At man sparer noen øre/kWh på å ha en spotprisavtale gjennom året spiller ingen rolle om man ikke klarer å betale for seg når spotprisen er på det høyeste. Da kan det vært lurt å betale litt mer i gjennomsnitt for den forsikringen fastprisavtaler gir. Slik kan man være sikker på at man klarer å betale strømregningen i de dyreste periodene.
Sjekk dette før du bytter til en fastprisavtale!
Før man inngår en fastprisavtale på strøm er det 3 viktige ting som man må sjekke:
1. Hvilken strømpris binder du deg til?
2. Hvor lenge er du bundet til avtalen?
3. Hva koster det å bryte avtalen?
Alle fastprisavtaler oppgir hvilken strømpris man binder seg til, hvor lenge man er bundet til avtalen, og hva det koster å bryte avtalen før bindingstiden er over. For å sikre seg en billig fastprisavtale, er det viktig å sammenligne strømprisen på flere fastprisavtaler. Du kan enkelt sammenligne markedets billigste fastprisavtaler i vår strømpriskalkulator.
Å vite hvor lenge man er bundet til fastprisavtalen er svært viktig. Når man binder seg til en langvarig fastprisavtale øker risikoen for at man betaler en strømpris som er for høy, som kan skje om markedsprisen reduseres kraftig. Det å starte med en fastprisavtale med kortere bindingstid på 3-6 måneder er derfor anbefalt.
Skal du gå inn i en langvarig fastprisavtale, er det viktig å undersøke hvor mye det koster å bryte avtalen før bindingstiden er over. Reduseres markedsprisen kan det lønne seg å bryte fastprisavtalen før bindingstiden er over.
Det er viktig å ikke binde seg til en fastprisavtale når markedsprisen er høy, som den ofte er gjennom vinterhalvåret. Flere strømanalytikere og Forbrukerrådet anbefaler ofte å vente med å binde seg til en fastprisavtale til sommeren. Om sommeren er markedsprisen som regel lavest, og det er normalt på denne tiden de beste fastpris-tilbudene er å få tak i.
Sammenlign billige fastprisavtaler
For å sikre deg den billigste strømprisen er det viktig å sammenligne flere fastprisavtaler fra flere strømleverandører. I vår strømpriskalkulator på Strømsjefen.no har vi samlet markedets billigste fastprisavtaler.
Hos oss kan du sammenligne fastprisavtaler som varer i alt fra 3-60 måneder. Under hver avtale er alle priser og betingelser opplyst, slik at det blir enkelt å sikre seg en billig fastprisavtale!