8 Strømsparetips | Reduser strømforbruket

Den enkleste måten å kutte i strømregningen er ved å bruke mindre strøm, altså å redusere strømforbruket. Det er viktig å ha en billig strømavtale, men å redusere strømforbruket er nøkkelen til en lav strømregning. I denne artikkelen har vi samlet 8 enkle strømsparetips du kan ta i bruk for å redusere strømforbruket. Flere av tiltakene er gratis, og krever bare at du endrer strømvanene dine.

Reduser strømforbruket ved å gjøre smarte strømsparetiltak. I denne artikkelen går vi gjennom 8 enkle strømsparetips.
Strømsparetips; reduser strømforbruket ved å gjøre enkle tiltak for strømsparing.

Hvor mye kan man spare på å redusere strømforbruket?

Hvor mye du kan kutte i strømforbruket kommer helt an på ditt strømbehov og hvor energieffektiv boligen din er. Ved å gjøre energisparende tiltak kan de aller fleste redusere strømforbruket med 10-20% uten store investeringer. Har du en gammel bolig som er lite energieffektiv, kan du spare svært mye penger på å følge våre strømsparetips.

Strømsparetips for å gjøre boligen mer energieffektiv. Energimerkingen sier hvor energieffektiv boligen din er.
Strømsparetips; Energimerkingen angir hvor energieffektiv boligen din er.

Oppvarming er det som bruker desidert mest strøm i en bolig. I gjennomsnitt utgjør oppvarming 60% av strømforbruket i boliger i Norge. Den mest lønnsomme og effektive måten å redusere strømforbruket er derfor å gjøre tiltak for å gjøre oppvarmingen av boligen mer effektiv.

Oppvarming av varmtvann utgjør i gjennomsnitt 15% av strømforbruket, mens elektriske apparater utgjør i gjennomsnitt 10% av strømforbruket.

8 enkle strømsparetips

Det er flere enkle tiltak du kan utføre for å gjøre boligen din mer energieffektiv. Her har vi samlet 8 gode strømsparetips du kan følge for å kutte i strømregningen din.

Strømsparetips 1;
Bli kjent med strømforbruket

For å redusere strømforbruket på best mulig måte er det viktig at du kjenner strømforbruket ditt! Hva bruker du mye strøm på og når bruker du mest strøm?

Hvilke energireduserende tiltak som passer best for deg kommer helt an på deg og boligen din – hvilket energibehov har du og hvor energieffektiv er boligen din?

Når du har oversikt over når og hvor du bruker strøm, er det mye enklere å gjøre tiltak eller endre strømvanene dine. Ved å flytte tidspunktet du setter på klesvasken eller elbil-ladingen, kan du spare mye penger. Det kommer vi nærmere innpå senere i artikkelen.

Strømsparetips 2;
Bruk smarte strøm-apper

For å få best mulig kontroll over strømforbruket er det lurt å bruke smarte strøm-apper. Det finnes flere strøm-apper tilgjengelig som analyserer strømforbruket ditt, og gir deg god oversikt over hva strømforbruket går til.

Dagens teknologi gjør det mulig å koble strømanlegget opp mot strøm-appen, som gjør at man kan ha kontroll og styre strømforbruket over WiFi – enklere enn det blir det ikke!

Strømsparetips 3;
Flytt strømforbruket til de billigste timene!

De aller fleste strømkunder i Norge har spotpris. Spotprisen følger strømbørsen (NordPool) og strømprisen endres fra time til time. Det betyr at man kan spare betydelige summer på å flytte strømforbruket til de billigste timene.

De fleste strøm-apper viser en oversikt strømprisene gjennom dagen, og morgendagen. Det gjør det mulig for deg å planlegge når det er billigst å gjøre strømkrevende oppgaver.

Ny nettleie fra 2022 kan gjøre det dyrere for deg om du bruker mye strøm samtidig. Fastleddet på dagens nettleie blir byttet ut med et Kapasitetsledd.

Kapasitetsleddet har forskjellige trinn med forskjellige priser. Hvilket trinn du havner på og må betale, kommer an på din månedsmaks. Månedsmaks er den timen i løpet av måneden du har høyest gjennomsnittlig strømforbruk.

Å jevne strømforbruket utover dagen som i eksempelet ovenfor er derfor anbefalt, for å ikke havne på et unødvendig høyt pristrinn.

Du kan lese mer om ny nettleie 2022, og se prisoversikten for ditt nettselskap her.

Strømsparetips 4;
Senk temperaturen inne

Tidligere nevnte vi at mesteparten av strømforbruket går til oppvarming av boligen din. En tommelfingerregel er at man reduserer 7% av strømforbruket til oppvarming for hver grad man senker varmen. Om du ønsker å kutte mye i strømregningen er det å redusere varmen det beste og enkleste tiltaket du kan gjøre.

Strømsparetips; senk temperaturen inne for å kutte strømforbruket. Effektiv måte å spare penger på strøm.
Strømsparetips; å senke temperaturen inne er en effektiv måte å redusere strømforbruket.

Det er ikke meningen at du skal gå rundt å fryse, og det er opp til deg selv å finne ut hvor lavt du kan skru varmen og fortsatt være komfortabel.

I rom som ikke brukes ofte kan man skru av all varme. Har du en bod, yttergang eller andre rom som nesten ikke brukes er det kanskje unødvendig å ha på varme der?

Strømsparetips 5;
Luft riktig

Når du først har varmet opp boligen er det lurt å holde varmen så godt som mulig. Å lufte riktig er derfor viktig for å ikke slippe ut unødvendig mye varme.

Luft kort og godt. Kort og effektiv lufting med åpne vinduer gjør at du får inn frisk luft uten å slippe ut mye varme, vegger og gulv rekker heller ikke å bli nedkjølt. Har du vinduet på gløtt over en lengre periode tar det lang tid å få inn frisk luft, og du slipper ut mye varme som gjør det energikrevende å opprettholde temperaturen som er satt i boligen din.

Strømsparetips 6;
Riktig temperatur i kjøleskap og fryser

Påse at du har stilt inn riktig temperatur på kjøleskapet og fryseren. Anbefalt temperatur i kjøleskapet er 1-4 grader, mens anbefalt temperatur i fryseren er -18 grader.

For hver ekstra grad øker strømforbruket med 10% for kjøleskapet og 6% for fryseren.

Strømsparetips 7;
Installer sparedusj

Alle setter stor pris på en lang og god dusj, men hverken vann eller strøm er gratis. Oppvarming av varmtvann står i gjennomsnitt for 15% av strømforbruket, så her er det mye penger å spare.

Strømsparetips; å installere sparedusj kan halvere vannforbruket til dusjing. Lavere strømregning.
Strømsparetips; ved å bruke sparedusj kan du halvere vannforbruket til dusjing.

Et vanlig dusjhode bruker mellom 10-20 liter per minutt. Med en sparedusj kan du redusere vannforbruket ca. 6-10 liter i minuttet – en reduksjon på opptil 50% av vannforbruket.

Det anslås at en familie på 4 hvor alle dusjer 10 minutter daglig, kan spare ca. 14000 koner i året ved å installere en sparedusj (strøm- og vannkostnad regnet inn).

Strømsparetips 8;
Tett vinduene og dørene

Monter tettelister på vinduene og dørene for å redusere varmetapet i boligen din. Tettelister monteres for å tette sprekker rundt vinduer og dører, slik at kald luft ikke trekker inn i boligen. I tillegg til å redusere varmetap reduserer tettelister fukt og støy i boligen din.

Strømsparetips; tettelister reduserer varmetap og gjør boligen din mer energieffektiv. Spar penger med tettelister.
Strømsparetips; Tettelister er et godt tiltak for å redusere varmetap.

En tommelfingerregel er at du kan redusere energiforbruket med 25-50 kWh årlig per løpemeter med tettelister. Har du en bolig med mange vinduer og/eller dører som ikke er isolert skikkelig, er det mye penger å spare på å montere tettelister.

Prisen på tettelister kommer an på hvilken standard du velger og hvor mye du trenger for å dekke behovet til boligen din. Å montere tettelister er noe man enkelt kan gjøre selv, som tiltaket mindre kostbart.

Bytt til en billigere strømavtale

Selv om det å redusere strømforbruket er den beste måten å spare penger, er det unødvendig å betale for mye for strømmen. På Strømsjefen.no har gjort det enkelt å sammenligne strømpriser og strømleverandører, slik at du finner den beste strømavtalen for deg.